SIMPEL & PUUR | DIY | Zelf aan de slag: sjablonen maken

Voor mijn workshops ben ik al een tijdje opzoek naar ‘leuke’ sjablonen. Helaas is het niet zo makkelijk om deze sjablonen te scoren. Na het internet afgestruind te hebben, winkels bezocht te hebben en verschillende mensen ernaar gevraagd te hebben, had ik een ander idee. Ik ga gewoon weer zelf aan de slag. Waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht?! Naja, waarschijnlijk omdat het een erg drukke periode is en het (tegen al mijn principes in) ‘makkelijker’ is om ze te kopen. Zo ga ik voortaan dus niet meer denken. Het kost je haast meer tijd om opzoek te gaan naar leuke sjablonen, dan ze zelf te maken. Daarom in deze blog: Zelf aan de slag om unieke sjablonen te maken.

Vind jij sjablonen ook altijd zo saai? Ik wel! Ze zijn er in allerlei soorten en maten, maar helaas vrijwel altijd met bloemen, simpele teksten of een paardje. Wil je een bepaald sjabloon en kun je deze niet vinden? Dan ga je toch gewoon zelf aan de slag. Op de site van Histor kun je super leuke downloads vinden om de sjablonen te maken (http://www.histor.nl/inspiratie/sjablonen ). Je kunt natuurlijk ook zelf een afbeelding tekenen en deze voor je sjabloon gebruiken of op Pinterest opzoek gaan naar leuke plaatjes. Dan ben je helemaal uniek!

Wat heb je nodig:
– een stuk plastic
– scherp mesje
– schaar (groot & klein)
– een gedownloade afbeelding of zelf getekende afbeelding
– snij mat
– stift

En dan …..Aan de slag!

Knip de afbeelding uit en leg deze op het plastic. Ik heb gekozen voor een huisje, omdat ik hier nergens sjablonen van heb kunnen vinden. Op de eerste afbeelding zie je een ander huisje dan waar ik uiteindelijk mee aan de slag ben gegaan. Dit komt, omdat ik het dakje van het andere huisje leuker vond (uiteindelijke bleek dit huisje veel moeilijker te zijn)! De andere huisjes ga ik ook zeker nog maken. Eerst maar eens met één huisje aan de slag.

De afbeeldingen voor de sjablonen zijn nu uitgeknipt. Leg vervolgens de afbeelding op het plastic. Teken de afbeelding met een stift uit op het plastic.

Omdat ik de raampjes van het huisje niet leuk genoeg vind heb ik hier uiteindelijk niets mee gedaan. Ik vind het namelijk leuker om de raampjes straks zelf op het huisje te schilderen. Op deze manier kan ik een andere kleur gebruiken voor de raampjes. Lukt het jou denk je niet om de raampjes zelf te schilderen, of wil je ook hier graag een sjabloon van maken? Teken dan ook het raampje  uit op het plastic, zodat je hier een apart sjabloon voor krijgt.

Heb je de afbeelding op het plastic getekend? Ga dan verder door je afbeelding uit te snijden of knippen. Ik heb voor beide gekozen. Omdat ik erg dik plastic heb, was het begin lastig om te knippen. Het begin heb ik daarom telkens met het mesje gedaan, zodat ik de rest verder kon uitknippen.

Wat vind je ervan? Ik ben blij dat ik de sjablonen niet gekocht heb. Nu heb ik mijn eigen gemaakte sjablonen. Hoe leuk is dat! Ik moet wel eerlijk toegeven dat het moelijker is dan je denkt. Zelf denk ik dat ik iets te dik plastic heb gepakt, waardoor het lastiger is wordt de afbeelding uit te snijden/knippen. Een leer voor de volgende keer, maar zeker de moeite waard om zelf mee aan de slag te gaan. Om te kijken hoe een makkelijkere afbeelding zou gaan heb ik ook nog een ‘ster’ sjabloon gemaakt. Altijd handig om te hebben!

Het leuke van zelf sjablonen maken is dat je hetgeen je uitsnijd ook altijd nog kan gebruiken! Gebruik de sjablonen om een krukje te pimpen, muurschilderingen te maken, een wandbord op te leuken of om een afbeelding op een leuke glazen pot te zetten.